Jesteś tutaj: Strona główna » Aktualności » Grecja – praktyki zawodowe Erasmus

Grecja – praktyki zawodowe Erasmus

 

W ramach programu Erasmus+ (Mobilność Edukacyjna Uczniów krótkoterminowe projekty mobilności uczniów i kadry w ramach sektora Kształcenie i Szkolenia Zawodowe projektu pt. ,,Doświadczeni zawodowcy na europejskim rynku pracy’’) grupa 30 uczniów odbywała w terminie 26. 09 – 07. 10. 2022 r. praktyki zawodowe w Grecji.

Staże zawodowe, zakwaterowanie i realizacja programu kulturowego uczniów klas IV technikum w zawodach technik hotelarstwa, żywienia i usług gastronomicznych, agrobiznesu, mechanizacji rolnictwa i agrotroniki współfinansowana była przez Unię Europejską w ramach programu Erasmus+.

Partnerem – Instytucją Przyjmującą, u której realizowane były staże było Georgikes Ekmetaleuseis & Training Services, Konstantinou Karamanli 126, Platamonas Pierias w Grecji.

Projekt zakładał: podniesienie jakości kształcenia zawodowego uczniów, rozwój interpersonalnych i zawodowych uczniów, poszerzenie kompetencji międzykulturowych i  umiejętności językowych, promowanie poczucia aktywnego uczestnictwa w społeczeństwie europejskim, solidarności i tolerancji wśród europejskiej młodzieży, wyrabianie nawyków ciągłego doskonalenia zawodowego, zdobywania nowych wiadomości i umiejętności zwiększających mobilność młodego pracownika na rynku pracy.

Uczestnicy projektu odbyli szkolenie językowe w zakresie języka angielskiego i  języka greckiego. Na miejscu pobytu realizowali program kulturowy w postaci wycieczek przybliżający im bogatą tradycję antycznej cywilizacji greckiej (Meteory) i walory turystyczno-krajoznawcze wyspiarsko położonych rejonów greckich (rejs na Skiatos).

Uczestnicy projektu zakwaterowani byli w hotelu w pokojach 3-4 osobowych, z pełnym wyżywieniem. Hotel zlokalizowany był nad urokliwym i ciepłym Morzem Egejskim, w pobliżu Leptokarii i Platamonas.

Uczniowie techniku hotelarstwa poznali organizację usług hotelarskich w greckich obiektach hotelarsko-turystycznych, przygotowywali  pomieszczenia do przyjazdu gości hotelowych, dokonywali wyboru  nakryć  i bielizny stołowej  do posiłków,  dostosowywali  formę podawania posiłków do możliwości obiektu hotelarskiego, poznali zasady  sporządzania jadłospisów z uwzględnieniem  surowców sezonowych, stosowali odpowiedni sprzęt do przygotowania potraw i napojów.

Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych poznali zasady funkcjonowania greckich obiektów gastronomicznych, doboru  sprzętu i urządzeń do produkcji potraw, poznawali tajniki kuchni greckiej, tradycyjnych dań kuchni śródziemnomorskiej, wykonywali prace związane z obróbką wstępną surowców, sporządzali potrawy z owoców morza, projektowali karty menu kuchni śródziemnomorskiej.

Uczniowie technikum agrobiznesu zapoznali się z zasadami funkcjonowania  gospodarstwa agroturystycznego, metodami upraw winorośli i oliwki i zastosowaniem ich w przetwórstwie spożywczym,  wykonywali  zabiegi uprawowe: nawożenie roślin w uprawie polowej i na trwałych użytkach zielonych. Poznali  metody pielęgnacji i ochrony roślin przed chwastami, chorobami i szkodnikami.

Uczniowie technikum mechanizacji rolnictwa i agrotroniki doskonalili umiejętności z zakresu obsługi  maszyn i urządzeń rolniczych stosowanych w rolnictwie, doboru  narzędzi do naprawy pojazdów stosowanych w rolnictwie, zapoznali się urządzeniami monitorujące  warunki  pogodowe, stan upraw i gleby w produkcji roślinnej, strukturą organizacyjną gospodarstw rolnych.

Uczniowie rozwijali kompetencje społeczne i interpersonalne takie jak: praca z podziałem zadań w międzynarodowym zespole, zarządzanie czasem, umiejętność komunikacji i autoprezentacji.

Opiekunami w czasie stażu były panie: A. Saks, K. Sadowska, M. K. Wiśniewska, projekt koordynowały M. Światła-Zakrzewska, A, Chylińska-Banacka.

 

->>GALERIA<<-

Udostępnij

0Shares
powrót

© 2021 - Zespół Szkół Rolniczych w Ostródzie. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Realizacja: virtualmedia

Informujemy, że wszystkie Twoje dane są chronione uwzględniając aktualne przepisy RODO. Korzystamy również z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Prawem Telekomunikacyjnym.Administrator Danych, Polityka Prywatności. Akceptuję