Gastronomia

PRACOWNIA GASTRONOMICZNA NR 8

 

Pracownia gastronomiczna to miejsce odbywania praktyk zawodowych oraz lekcji
z technologii żywności z towaroznawstwem i zajęć praktycznych. W Sali odbywają zajęcia uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych, którzy doskonalą w niej swoje praktyczne umiejętności związane z gastronomią.

 

Pracownia wyposażona jest w profesjonalny sprzęt i urządzenia używane w każdej kuchni działającej w branży gastronomicznej. Blaty robocze, szafki, półki, chłodziarki – wszystko wykonane jest z stali nierdzewnej umożliwiającej zachowanie odpowiednich warunków przy pracy w kuchni. Uczniowie mogą korzystać z kuchenek elektrycznych, przenośnych taboretów grzewczych, pieców oraz innych urządzeń znajdujących się w pracowni.

 

Obok sali służącej do praktycznego wykonywania potraw i nauki technik sporządzania posiłków znajduje się magazyn żywnościowy, przeznaczony do przechowywania surowców. Uczniowie mogą korzystać z oddzielnej szatni, aby odpowiednio, zgodnie
z przepisami BHP, przygotować się do realizowanych zajęć.

 

Na lekcjach związanych z gastronomią młodzież poznaje warunki przechowywania surowców spożywczych, sprzęt i urządzenia gastronomiczne, metody obróbki wstępnej i termicznej surowców. Młodzież uczy się sposobów utrwalania żywności, dekorowania gotowych potraw, oraz dobierania dodatków do różnego rodzaju dań. Klimat i układ sali sprzyjają dobrej organizacji pracy.

 

PRACOWNIA GASTRONOMICZNA NR 8A

 

Sala 8a to pracownia, w której odbywają się zajęcia praktyczne z zakresu obsługi konsumenta, planowania żywienia oraz produkcji gastronomicznej. 

 

W pracowni znajduje się podstawowe wyposażenie umożliwiające sporządzanie potraw i napojów wykorzystywanych podczas lekcji oraz zastawa stołowa, umożliwiająca naukę nakrywania stołów w zależności od rodzaju przyjęcia i metody serwowania. Jednorazowo 16 uczniów może odbywać zajęcia z ww. przedmiotów.

 

Sala 8a służy uczniom zarówno do teoretycznego pogłębiania wiedzy (stoły i krzesła znajdujące się w jednej części klasy), jak i praktycznego poszerzania swoich umiejętności (trzon mebli kuchennych wraz z kuchniami, piekarnikami i stanowiskami roboczymi).

 

Uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarz dobrze znają pracownię 8a, gdyż kilka razy w tygodniu spotykają się w niej, aby pogłębiać swoje wiadomości i umiejętności z przedmiotów zawodowych.

Plan lekcji e-dziennik Koła zainteresowań Kalendarz roku Oferta Film promocyjny

Copyright 2015 © Zespół Szkół Rolniczych
realizacja virtualmedia.pl
X

Strona korzysta z plikow cookies w celu realizacji uslug i zgodnie z Polityka plikow Cookies. Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu w Twojej przegladarce.