Rolnictwo Ekologiczne – szkolenie – grupa II
Uczniowie klas III TAK,III TMR, III TA oraz V TAK uczestniczyli w dwudniowym szkoleniu pt. ,,Rolnictwo Ekologiczne”. Szkolenia było współfinansowane przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) w ramach umów zakontraktowanych przez Europejską Grupę Doradczą sp. z o.o. z Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Szkolenie odbywało się z podziałem na dwie grupy.
Grupa II szkoliła się w terminie 18 oraz 23.10.204 r.
Tematyka szkolenia . obejmowała zagadnienia dotyczące:
-przestawiania gospodarstwa konwencjonalnego na produkcję ekologiczną,
-produkcji roślinnej w gospodarstwie ekologicznym,
-produkcji zwierzęcej w gospodarstwie ekologicznym,
-rynku produktów ekologicznych w Polsce i na świecie,
-opłacalności produkcji ekologicznej,
-kalkulacji dochodów z upraw ekologicznych wraz z dopłatami ARiMR,
-źródeł wsparcia finansowego procesu przestawiania gospodarstwa konwencjonalnego na produkcję ekologiczną.
Uczestnicy szkolenia realizowali też warsztaty w gospodarstwach ekologicznych podczas których zapoznali się ze stosowaną agrotechniką i prowadzeniem/ zarządzaniem takiego gospodarstwa
Warsztaty odbyły się w następujących eko-gospodarstwach:
-Gospodarstwie Eko Złotna , warsztaty od „ziarenka do bochenka”, przedstawiające sposób w jaki powstaje zdrowa, całoziarnowa, razowa mąka i w jaki sposób można upiec pieczywo np. w profesjonalnym piecu piekarskim, w tradycyjnym piecu opalanym drewnem, czy w domowym piekarniku. Uczestnicy degustowali świeżo upieczony chleb jak i inne wyroby z eko produktów (ciasta, babeczki ,kasze).
-Koziej Farmie Złotna warsztaty dotyczące prowadzenia ekologicznej farmy z własnym chowem kóz i agroturystyki. Zapoznano się z funkcjonowaniem przyzagrodowej serowarni wyrabiającej sery zagrodowe z koziego mleka: krótkodojrzewające sery podpuszczkowe, śmietankowe twarożki z pasteryzowanego i niepasteryzowanego mleka, kozie sery solankowe, wędzone, twarde, sery pleśniowe a także kefiry i jogurty. A przede wszystkim można było poprzytulać konie, kozy i malutkie kózki, czyżby animaloterapia …?
Warsztaty połączone zostały z degustacją wytarzanych przez eko-gospodarstwa produkty.
Uczestnikom szkolenia zostały zapewnione materiały szkoleniowe (broszury, notes, długopis, teczka), tzw. przerwy kawowe oraz catering w formie 3-daniowego obiadu
Szkolenie było przeprowadzone przez wykwalifikowaną kadrę wykładowców
Każdy uczestnik szkolenia otrzymał zaświadczenie potwierdzające ukończenie szkolenia.
Koordynacja M. Światła-Zakrzewska, opiekunowie K. Arcichowska-Pisarska, K. Sadowska
.
powrót