Jesteś tutaj: Strona główna » Aktualności » Rolnictwo Ekologiczne – szkolenie – grupa II

Rolnictwo Ekologiczne – szkolenie – grupa II Galeria zdjęć

 

Uczniowie klas III TAK,III TMR, III TA  oraz V TAK uczestniczyli  w dwudniowym szkoleniu pt. ,,Rolnictwo Ekologiczne”. Szkolenia było współfinansowane przez Unię Europejską  ze środków Europejskiego  Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) w ramach umów zakontraktowanych przez  Europejską Grupę Doradczą sp. z o.o. z Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Szkolenie odbywało się z podziałem na dwie grupy.

Grupa II szkoliła się w terminie  18 oraz 23.10.204 r.

Tematyka szkolenia . obejmowała zagadnienia dotyczące:

-przestawiania gospodarstwa konwencjonalnego na produkcję ekologiczną,

-produkcji roślinnej w gospodarstwie ekologicznym,

-produkcji zwierzęcej w gospodarstwie ekologicznym,

-rynku produktów ekologicznych w Polsce i na świecie,

-opłacalności produkcji ekologicznej,

-kalkulacji dochodów z upraw ekologicznych wraz z dopłatami ARiMR,

-źródeł wsparcia finansowego procesu przestawiania gospodarstwa konwencjonalnego na produkcję ekologiczną.

Uczestnicy szkolenia realizowali  też warsztaty  w  gospodarstwach  ekologicznych  podczas których zapoznali  się  ze stosowaną agrotechniką i prowadzeniem/ zarządzaniem takiego gospodarstwa

Warsztaty odbyły się w następujących eko-gospodarstwach:

-Gospodarstwie Eko Złotna , warsztaty od  „ziarenka do bochenka”, przedstawiające sposób w jaki powstaje zdrowa, całoziarnowa, razowa mąka  i w jaki sposób  można upiec pieczywo  np. w profesjonalnym piecu piekarskim, w tradycyjnym piecu opalanym drewnem, czy w domowym piekarniku. Uczestnicy degustowali świeżo upieczony chleb jak i inne wyroby z eko produktów (ciasta, babeczki ,kasze).

-Koziej  Farmie Złotna  warsztaty dotyczące prowadzenia ekologicznej  farmy z własnym chowem kóz  i agroturystyki.   Zapoznano  się z funkcjonowaniem przyzagrodowej  serowarni wyrabiającej  sery zagrodowe z koziego mleka: krótkodojrzewające sery podpuszczkowe, śmietankowe twarożki z pasteryzowanego i niepasteryzowanego mleka, kozie sery solankowe, wędzone, twarde, sery pleśniowe a także kefiry i jogurty. A przede wszystkim można było poprzytulać konie, kozy i malutkie  kózki, czyżby  animaloterapia …?

Warsztaty połączone zostały z degustacją wytarzanych przez eko-gospodarstwa produkty.

Uczestnikom szkolenia zostały  zapewnione materiały szkoleniowe (broszury, notes, długopis, teczka), tzw. przerwy kawowe oraz catering w formie 3-daniowego obiadu

Szkolenie było przeprowadzone przez wykwalifikowaną kadrę wykładowców

Każdy uczestnik szkolenia otrzymał zaświadczenie potwierdzające ukończenie szkolenia.

Koordynacja M. Światła-Zakrzewska, opiekunowie K. Arcichowska-Pisarska, K. Sadowska

 

.

Udostępnij

Shares
powrót

© 2021 - Zespół Szkół Rolniczych w Ostródzie. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Realizacja: virtualmedia

Informujemy, że wszystkie Twoje dane są chronione uwzględniając aktualne przepisy RODO. Korzystamy również z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Prawem Telekomunikacyjnym.Administrator Danych, Polityka Prywatności. Akceptuję